Followers

Monday 21 May 2012

Resipi-resipi Tertunggak

Bila dah tertulis title macam tu maksudnya mestilah banyakkan resepi yang tertunggaknya kan? hahahahah banyaklah sangat yerr....Sebenarnya lately ni rajin masak sikit. Mood memasak sudah mali... Inilah antara lauk pauknya. Ada yang sesetengah tu tak payah lah nak di tulis lagi resipinya erkkk sebab sama je cuma bahan utamanya ditukar.
Ketam Masak Lemak Cili Padi
Macam masak lemak ketam ni rujuk je resipinya di sini . Tapi tak saya tak letak timun.
Sayur Goreng dengan telur..tak payah resipi erkk
Udang Goreng Asam
Udang Goreng Asam
Bahan2nya:
15 ekor Udang - dipotong hujung kepala dan ekor diperap dengan garam dan sedikit serbuk kunyit
3 ulas Bawang Putih - dicincang halus
1 biji Bawang Besar - dihiris
1/2 biji Capsicum Hijau - dihiris
Sedikit Air Asam Jawa
Minyak untuk menumis
Serbuk Lada Putih secukup rasa

Cara Membuatnya:
Panaskan minyak. Tumis bawang putih sehingga naik bau. Masukkan udang yang telah diperap tadi. Masak sehingga udang separuh masak. Masukkan air asam. Bila udang masak dan kuah memekat, masukkan bawang besar, capsicum dan serbuk lada. Siap untuk dihidangkan.

Ini pulak resipi kerabu. Ini cara mama buat kerabu dan kamai sekeluarga memang suka dengan kerabu yang macam ni. Kalau kerabu yang pakai kelapa parut tu memanglah sangat2 kurang. Resipi ni main campak2 jerr tau. Kalau rasa nak makan, cuba buat sendiri erkkk...hehehe


Kerabu Pucuk Paku & Taugeh
Bahan2nya:
1 ikat Pucuk Paku - dipotong kecil dan dicelur
Taugeh - dicelur
Sambal Belacan - (cili merah, cili padi dan belacan ditumbuk dan dicampur dengan air asam jawa)
Kerisik
Udang - dibuang kulit dan dimasak dengan sangat2 sediit air dan secubit garam.
Halia - dihirs halus
Bawang besar - dihiris halus
Cara Membuatnya:
Campurkan semua bahan dan gaul rata. Udang masukkan sekali dengan airnya. Rasa kalau kurang garam, tambah sikit. Dan makan dengan Ayam Goreng Berempah Simple jer. Ayam ni saya perap dengan garam, kunyit, bawang merah, bawang putih dan halia yang dimesin halus. Simple kann?

No comments:

Post a Comment