Followers

Sunday 3 July 2011

Masak Lemak Cili Api Udang & Timun

Hari ni sunyi sikit..mungkin ramai yang dah keluar, maklumlah hujung minggu. Cuma kami jer yang setia menunggu...
Makan tengahari hari ni selesa sikit kalau sunyi macam ni. Kalau tak, nak makan pun berlari-lari. Ada sekali tu sunyi tak ada orang so saya pun siaplah nak makan. Baru je letak nasi dalam pinggan, orang pun datang...hmmm itu lah adat meniaga,kan??
Ok lah cakap banyak pun tak guna. Perut pun dah berkeroncong ni. Hari ni saya masak Masak Lemak Cili Padi...jom tengok resipinya..

Masak Lemak Cili Padi Udang & Timun

Bahan2nya:
2 Ulas Bawang Putih (dimayang halus)
2 Ulas Bawang Merah (dimayang halus)
2 Inci Halia Muda (dihiris halus)
1 Batang Serai (dititik)
2 Batang Timun (dipotong mengikut cara masing2)
7 Biji Cili Api (ditumbuk halus)
15 Ekor Udang
Santan pekat dari 1 1/2 biji kelapa
2 Helai Daun Kunyit (dihiris halus)
Garam secukup rasa
Sedikit Air

Cara-caranya:
Satukan bawang putih, bawang merah, halia, cili api, serai dan timun kedalam periuk. Masukkan sedikit air dan masak sehingga timun empuk dan cili padi masak. Kemudian masukkan udang dan daun kunyit diikuti dengan santan dan bahan perasa. Masak sehingga mendidih.
Untuk masak lemak yang lebih cantik (tak pecah minyak), kena selalu kacau ketika mendidih.
Saya suka hiris halus daun kunyit sebab bau dan rasanya lebih kuat. Mama selalu buat macam tu...hmm rindu masakan mama...
Anyway...SELAMAT MENCUBA... 

No comments:

Post a Comment