Followers

Monday 28 May 2012

Resipi Malas & Campak2 jerrr..

Kadang2 mati akal tak tau nak masak apa. Haaa...ni je lah yang adoo...
Daging Masak Berempah
DAGING MASAK BEREMPAH
Bahan2nya:
300gm Daging - direbus dengan air (agak tenggelam daging) dan 3 sudu besar Kicap Kipas Udang (Manis). Air jangan dibuang.Bila dah masak hiriskan nipis2 dan gaulkan dengan bahan2 dibawah:
*3ulas Bawang Putih
*1biji Bawang Besar (Merah)
*2inci Halia - semua bahan * dikisar halus
1 sudu kecil Serbuk Jintan Manis
1 sudu kecil Serbuk Jintan Putih
1 sudu kecil Serbuk Ketumbar

1 Kulit kayu manis, 2 Bunga lawang, 2 Bunga Cengkih
4 sudu besar Minyak untuk menumis

Cara Membuatnya:
Panaskan minyak. Masukkan kulit kayu manis,bunga lawang dan bunga cengkih hingga naik bau. Masukkan daging yang telah diperap tadi,goreng seketika sehingga daging dan rempah nampak mulai garing. Masukkan air rebusan daging tadi dan masak sehingga pekat. Tak perlu garam atau gula sebab dah cukup perasanya. Angkat dan hidangkan dengan nasi putih atau nasi minyak.
Bendi rebus..haa yang ni tak payah lah resipi erkkk...kalau tak tau jugak nak buat hmmm entah lerr..
Bendi Rebus

Masak Lemak Cili Padi Bayam dengan Udang
Yang ni pun dah macam menu ulangan lah kan. Cuma bezanya tekak ni lately nak makan sesuatu yang lembik..sayur lunyai, maggi lembik giler...teruk kan. So bayam ni jadilah sasarannya...gambar ni ambil masa tengah mendidih..hmmm tak sabar nak makan. Actually nak makan ni dengan telur masin...Sapa2 yang tengah diet tu cuma menu bendi tu jer yang sesuaiiiii...hehehehehe..
Yee Mee Sizzling Syle
YEE MEE SIZZLING STYLE
Bahan2nya:
1ketul Yee Mee
1ulas Bawang Putih - dicincang halus
2keping hirisan Halia
2batang Cili Kering - dipotong kecil
Sedikit Isi Ayam sebagai rencah
3 keping cendawan kering - direndam sehingga kembang dan dihiris
1 1/2 cawan air
2 sudu besar Sos Tiram
1 sudu kecil Kicap Cair
1 sudu kecil Kicap Pekat
1batang Sawi - potong panjang2
Sedikit Serbuk Lada Hitam
Sedikit garam (jika perlu)
Sedikit Minyak Bijan

Cara Membuatnya:
Panaskan minyak. Tumiskan bawang putih sehingga naik bau. Masukkan halia dan cili kering kemudian masukkan isi ayam dan cendawan kering. Kacau seketika kemudian masukkan air diikuti dengan sos tiram, kicap cair dan kicap pekat. Bila air mulai mendidih masukkan sawi dan diikuti dengan yee mee. Masak sehingga mee sedikit lembu tetapi jangan terlalu lembut, biar kenyal sikit. Rasa dulu kalau kurang garam boleh tambah. Masukkan lada hitam dan miyak bijan dan boleh terus angkat dan hidangkan. Boleh makan bersama cili padi kicap.
Sebaiknya mee ni biarlah berkuah sikit. Setengah orang suka letak tepung jagung tapi saya tak suka.
Saya guna cendawan ni. Vanilla beans kata En Google ni. Ni pun gambar "dialah" saya pinjam..hehehe. Saya rendam cendawan ni sbelum tidur malam, esok pagi dah boleh masak. Kembang sangat..

No comments:

Post a Comment