Followers

Thursday 6 December 2012

SEMAKIN LAMA...(TAK LEH CAKAP TUA)

Lama tak update rasanya. Kesihatan kurang mengizinkan sehingga kan harijadi pun sambut atas katil bertemankan selimut dan bantal. Inilah demam yang paling panas selama 37 tahun ni. Alhamdulillah 1st Dec lepas genap umur saya 37 dan kalau ikut tahun, 2013 je dah jadi 38..
Macam tak percaya je kan. dah 38 tahun saya di dunia ni dan bila difikirkan apa pencapaian yang besar saya lakukan? haaa....jawap2.
Takpelah biarlah hati ini yang tahu. Alhamdulillah dan terima kasih kepada yang mendoakan saya. Tak lupa juga terima kasih atas hadiah yang diberikan...syukur.
 

 
Bila badan tak sihat demam, tekak sakit,mulut pahit yang terasa nak makan yang masam dan pedas. Walaupun pedastak sesuai untuk sakit tekak tapi tekak juga yang minta...abis camno...hahahhaa
 
 
RESIPI 1
ASAM REBUS LABU AIR
Bahan2nya:
1 biji Labu Air (saiz kecil) - buang kulit dan dipotong
*5 biji Cili Padi
*1 labu Bawang Besar Merah
*1 inci Belacan
*1 sudu besar Udang Kering - direndam dulu. Tos buang airnya.
3 cawan Air
2 keping Asam Keping/Gelugor
Garam secukupnya
 
Cara Membuatnya:
Tumbuk halus bahan yang bertanda *. Masukkan kedalam periuk bersama semua bahan2 yang lain kecuali labu. Bila air mendidih masukkan labu dan masak sehingga lembut. Cukupkan perasa kemudian boelh dihidangkan.
 
 
RESIPI 2
SINGGANG TENGGIRI MASIN BERSAMA BENDI
Bahan2nya:
10 biji Kacang Bendi
1 ketul Ikan Tenggiri Masin - saya guna bahagian kepala
3 cawan Air
3 ulas Bawang Putih - dihiris nipis
2 inci Halia - dihiris nipis
1 biji Bawang Merah Besar - dihiris nipis
1/2 inci Lengkuas - dipotong 2
2 keping Asam Keping
5 biji Cili Padi - diketuk sedikit
Garam Secukupnya
 
Cara Membuatnya:
Masukkan semua bahan dalam periuk kecuali bendi dan ikan masin. Bila sudah mendidih masukkan ikan masin dan bendi masak sehingga bendi berubah warna. Cukupkan perasanya dan siap untuk dimakan.
 


No comments:

Post a Comment