Followers

Saturday 15 December 2012

SEAFOOD CURRY NOODLE / MEE KARI SEAFOOD

Selalunya kalau nak makan mee kari mesti ke Old Town..alasannya dekat, buka sampai lewat malam (sebab selalunya lepas tutup kedai baru leh keluar makan) dan paling penting dah takde pilihan lain...walaupun rasanya sekadar bolehhh laaa..
 
So semalam terrajin sikit buatlah sendiri mee kari dan akak guna seafood sepenuhnya..jom intai resipi..
 
 
MEE KARI SEAFOOD (dalam 3-4 orang makan)
Bahan2 Blend:
3 ulas Bawang Putih
1 inci Halia
1 biji Bawang Besar Merah
 
3 sudu besar Cili Boh (akak blend cili kering)
1 peket kecil Serbuk Kari Daging Babas - dibancuh jadikan pes
1 tangkai Daun Kari
2 batang Serai - dititik
1/2 cawan Santan Pekat
1 ekor Ketam - dipotong 4
4 ekor Udang - saiz xl
 
Minyak untuk menumis
Garam dan gula secukupnya
4 cawan air
 
Cara Membuatnya:
Panaskan minyak (akak guna dalam 3/4 senduk). Tumis bahan blend sehingga naik bau. Masukkan serai dan daun kari. Kemudian masukkan rempah kari dan cili boh dan masak sehingga rempah masak dan pecah minyak.
Masukkan santan dan air. Biarkan mendidih seketika kemudian masukkan ketam. Ketam tu akak potong 4 dan ketuk2 sikit kulitnya supaya isi ketam keluaran bercampur dalam kuah. Beberapa minit sebelum tutup api akak baru akak masukkan udang dan bahan perasa. 
 
 
Tauhu Goreng, Fish Cake & Fish Ball secukupnya - akak guna fish cake/ball yang mixed steamboat.
Mee Kuning - celur seketika je
Taugeh - boleh celur jika suka. akak suka tak celur rangup sikit.
Daun Pudina
Bawang Goreng
 
Cara Hidangan:
Masukkan mee kedalam mangkuk. Letakkan taugeh atas mee.
Panaskan kuah kari. Masukkan tauhu, fish cake/ball kedalam kuah yang mendidih tu. sekejap saja sebab taknak terlalu kembang. Angkat dan aturkan keatas mee tadi. Letakkan udang dan ketam juga.
Tuangkan kuah secukupnya. Taburkan bawang goreng dan daun pudina.
Makan bersama sambal udang kering.
 
 
SAMBAL MEE KARI
Bahan2 Blend:
Segenggam Udang Kering - direndam
4 sudu besar Cili Boh
1 biji Bawang Besar Merah
 
1/2 sudu besar Minyak
Garam dan Gula secukupnya
 
Cara Membuatnya:
Panaskan minyak. Tumis bahan blend. Tambah sikit air dan masak sehingga cili masak dan agak pekat. Masukkan garam dan gula secukupnya.
 
Ini mangkuk akak..yang gambar lain tu semua gambar mangkuk Harith. Siap bertambah lagi. Nak tengok gambar mangkuk ke2 Harith?...

Tu dia....siap masukkan balance ketam dalam kuah tu...hahahahahha....saya suka..saya suka..
* Untuk dapatkan kuah yang sedap pastikan seafood yang digunakan fresh.

No comments:

Post a Comment