Followers

Sunday 16 December 2012

KARIPAP SARDIN

Dah breakfast? Selalunya masak pagi2 ni memang malaskan? Hari ni tak tau nak buat apa so fikir punya fikir akak buat je karipap sardin. Kalau nak buat karipap biasa lama pulak nak siapkan inti. Ni nak buat la ni (cakaporang utara) nak makan dan dan ni jugak. Jenuh lah dok perah otak ni macamana nak cepat...
Tiba2 terpandang microwave...hahahahha apa lagi. Jom buat inti segera...
 
 
KARIPAP SARDIN
Bahan2 Intinya:
2 biji Kentang -  dipotong dadu kecil
1 biji Bawang Besar Merah - didadu kecil
2 sudu besar Cili Boh - akak blend sendiri
1 tin kecil Sardin - akak guna Ayam Brand
Garam dan gula secukupnya
 
Cara Membuat Inti:
Campurkan semua bahan dan gaul sebati. Rasa perasanya kemudian masukkan kedalam microwave. Akak guna mid high selama 8 minit. Sementara tu akak buat kulitnya.
 
Bahan Kulit:
3 cawan Tepung Gandum
3 sudu besar Minyak masak yang dipanaskan
Air garam secukupnya
 
Cara Membuat Kulit:
Tuangkan minyak keatas tepung. Ramas2 sehingga menjadi seperti serbuk roti. Letak air sedikit demi sedikit dan uli sehingga menjadi doh. Jadikan bebola kecil2 sebesar duit 20sen.
 
Canai tepung. Letakkan inti  ditengah.
Tutupkan doh tadi (dari atas kebawah). Tekan tekan sikit bahagian tepi tu supaya rapat.
Kelim (lipat/gentel) bahagian tepi. Kalau tak pandai kelim boleh pakai acuan je. Akak kelim sendiri.
Goreng dengan cara deep fried. Kalau mama saya dia tak suka gelembung2 tu. Saya suka pulak kalau gelembung2 banyak. Lagi banyak lagi best hehehe. Pastikan minyak jangan terlalu panas semasa mula2 nak goreng.
 

2 comments:

  1. Rajin buat karipap ye... sedanya! Salam kenal...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam perkenalan..terima kasih sbb sudi join blog sy yg baru ni.

      Delete