Followers

Tuesday 18 December 2012

BUTTER PRAWN

Haaaaaaaa......lagi resepi yang dah lama mengidam nak buat akhirnya dapat juga buat. Alhamdulillah rasanya adoooo...yeahhh!!!!!
 
Jom laaa tengok resepinya...layannnnn!!
 
 
BUTTER PRAWN
Bahan2nya:
 
Bahan Udang:
15 ekor Udang saiz XL - gaul dengan sedikit garam dan lada hitam. Perap dalam 1-2 jam.
1 sudu besar Tepung Jagung
1 sudu besar Telur Putih 
Gaul dengan udang yang telah diperap tadi dan goreng dengan minyak yang banyak dan betul2 panas. Jangan terlalu lama agak udang bertukar warna angkat, tos dan ketepikan.
 
Bahan Egg Floss:
4 biji Telur Kuning - akak guna saiz kecil
Secubit Kiub Pati Ayam Knorr
Sedikit Daun Kari
Pukul sebati. Guna minyak udang tadi tapi jangan panas. Ikut petua dalam youtube ni. Boleh juga klik Butter Prawn Datin Hasnah. Memang cantik cuma masa akak buat tu minyak terpanas sikit. Tapi masih tidak mengecewakan. Cuma abaikan suara2 didalam video tu..hehehe.
Ok bila dah siap floss tos dan asingkan.

Bahan Sos:
3 sudu besar Butter
1 sudu besar minyak masak - akak guna minyak udang tu supaya rasa udang tu kekal.
3 ulas Bawang Putih - dicincang halus
3 biji Cili Padi - dihiris halus
Daun Kari
Kiub Pati Ayam Knorr
2-3 sudu Susu Cair - akak guna 2 sudu santan pekat sebab stok susu habis :)
Gula secukupnya

Caranya:
Panaskan minyak dan butter. Tumis bawang putih, cili padi dan daun kari. Bila kekuningan masukkan susu, gula dan kiub pati ayam secukupnya. Biarkan pekat seketika. Masukkan udang telah digoreng tadi dan kacau rata. Kemudian masukkan separuh dari egg floss tadi dan kacau sehingga betul2 sebati dan udang nampak garing.
Angkat dan toskan minyak. Sebelum hidang taburkan dengan separuh lagi egg floss...memang sedapppp.
 
 
Untuk 1st time buat memang puas hati laaahhh..lainkali nak buat floss bagi cantik2..hehehehe.

*Akak ulangkan apa yang dicakap oleh Datin dalam video tu ye. Minyak jangan panas katanya dan api kena lah sangat2 perlahan. Tuang sikit telur untuk tengok minyak tu panas atau tak. Kalau telur yang dituang tu masuk dalam minyak tak masak maknanya cukup minyak sepanas tu. Masukkan telur sebelah tangan dan sebelah tangan lagi kacau sehingga semua telur tu habis. Kemudian baru besarkan api dan kacau sedikit2 sehingga telur bertukar ke brown colour. Letakkan daun kari.
 


No comments:

Post a Comment