Followers

Sunday 25 November 2012

PULUT PANGGANG PERTAMAKU

YEahhhhhhhhh.......selama hidup ni asyik dok tengok mama buat je. Memang saya suka memasak tapi bab bab kuih lengat2 ni, kuih yang menggunakan daun pisang dan balut membalut ni amat lahhhh saya tak berkenan..
Alhamdulillah..kadang2 kalau kita tak pernah buat pun tapi kalau dok tengok selalu macamana orang tua kita dok buat insyaallah pasti boleh.
Haa kalau kuih muih lama ni alamatnya main agak2 je. Memang sukatan bahan2nya saya agak2 je. Oklah jom tengok resipi pulut panggang edisi saya ni erkk..

PULUT PANGGANG PERTAMAKU
Bahan Inti:
 
1/2 biji bawang merah besar, 5 biji cili padi, segenggam udang kering yang direndam terlebih dahulu, serbuk kunyit, 3 batang serai, 1/2 sudu besar jintan manis / jintan kasar. Mesin semua bahan sehingga halus kemudian masukkan 1/2 biji kelapa putih. Mesin lagi sehingga sebati saja. Jangan halus sangat.
Masukan dalam kuali dan goreng tanpa minyak sehingga kering.Perasakann garam dan gula secukupnya. Kalau boleh biar masin dan manis sikit supaya bila dalam pulut nanti tak tawar.

Bahan Pulut:
2 cawan pulut direndam semalaman atau 4-5jam pun ok. Kukus bersama 1 cawan santan pekat dan sedikit garam. Kukus sehingga pulut masak.
 
Pembalutnya:
Daun pisang yang dilayur dulu. Saiz daun pisang agak2 dalam sejengkal lebih sikit lah.
 
Bahan2 dah get ready..saya guna stapler untuk balut dan minyak untuk sapu pada daun pisang
 
Letakkan dalam pulut dan inti ditengahnya

Balut - gulung mampat/kejap dan staple di kedua2 hujungnya
 
Dah siap dibalut. Dapatlah dalam 15 biji. Saya buat boleh tahan gemuknya...hehehe
 
Hujung daun tu biarkan memanjang dan jangan potong. Potong selepas bakar nanti supaya senang untuk nak alih masa proses pembakaran.
 
Dah siap dibakar..kedua2 belah daun bertukar brown macam tu kira oklahhh..
 

3 comments:

  1. pulut panggang ni peberet en hubby...kalau kt kg mesti beli punya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oooo ye ke...bolehlah cuba nanti ye.. dan thanks sebab follow blog saya

      Delete
  2. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete