Followers

Sunday 25 November 2012

IKAN CENCARU MASAK TAUCU

Resipi mudah lagi dan cepat dimasak....
 
Ikan Cencaru Masak Taucu
IKAN CENCARU MASAK TAUCU
Bahan2nya:
2 ekor Ikan Cencaru sederhana besar - dipotong 2 dan dibuang kulit. Digoreng dengan garam & kunyit
3 ulas Bawang Putih - dicincang halus
2 inci Halia - dihiris halus
1 biji Bawang Besar Merah - dihiris
2 sudu besar Taucu - saya guna yang kasar
1 sudu kecil Pes Asam Jawa
1 1/2 cawan air
Serbuk Secukup Rasa Maggi
Sedikit Serbuk Lada Putih
1 - 2 biji Cili Padi - dihiris tengah tanpa putus
Minyak untuk menumis
 
Cara Membuatnya:
Panaskan minyak. Tumis bawang putih sehingga naik bau. Masukkan halia dan kacau seketika. Masukkan bawang merah dan biarkan layu sedikit.
Masukkan taucu dan kacau goreng sebentar sebelum dimasukkan air dan pes asam jawa. Biarkan mendidih. Masukkan ikan dan serbuk secukup rasa secukupnya serta lada putih. Biarkan mendidih sekali lagi dan sehingga kuahnya memekat sedikit kemudian bolehlah diangkat.
 


No comments:

Post a Comment