Followers

Sunday 25 November 2012

KETAM BERCILI SEMPOI

Masak Ketam lagi yoooo....resipi yang simple. Sesiapa je boleh buat...
 
Ketam Bercili Sempoi
 
KETAM BERCILI SEMPOI
Bahan2nya:
2 ekor Ketam Bunga
3 ulas bawang putih, 2 inci halia & 1 biji bawang besar merah - dikisar halus
3 sudu besar Cili Boh
2 sudu besar Sos Cili
2 batang Serai - dititik
1 biji telur - dipukul sikit
Serbuk Maggi Secukup Rasa secukupnya
1 senduk Minyak Masak
 
Cara Membuatnya:
Panaskan minyak masak. Masukkan ketam dan serai, gorengkan seketika lebih kurang 1 - 1 1/2 minit. Angkat dan ketepikan. Guna minak yang sama untuk menumis bahan2 kisar. Jika minyak terlalu banyak boleh dikeluarkan sedikit. Bila naik bau masukkan cili boh dan cili sos dan masak sehingga cili betul2 masak. Masukkan sedikit air jika perlu tapi jangan banyak sebab kita nak kuah yag pekat.. Masukkan ketam dan serai tadi. Masak sehingga ketam masak / berubah warna keseluruhannya. Masukkan serbuk secukup rasa. Akhir sekali masukkan telur kacau seketika dan angkat.
Pastikan ketam yang fresh akan hasilkan rasa yang manis semulajadi. Tak perlu letak gula.


No comments:

Post a Comment