Followers

Sunday 25 November 2012

KARI TELUR IKAN & TERUNG

Kari Telur Ikan & Terung
KARI TELUR IKAN & TERUNG
Bahan2nya:
200gm Tekur Ikan (ikut suka lah ikan apa pun)
3 Ulas Bawang Putih - dihiris nipis
2 Ulas Bawang Merah - dihiris nipis
2 Tangkai Daun Kari
1 1/2 sudu kecil Halba Campur
2 Peket Kecil Rempah Kari Ikan Babas (2pack x 25gm) - dibancuh dengan sedikit air
3/4 Cawan Santan Pekat
1 1/2 Sudu Kecil Pes Asam Jawa
2 biji Terung Bulat - potong ikut selera masing2
2 biji Tomato
Garam secukup rasa
1 Cawan Air
1 senduk Minyak untuk menumis
 
Cara Membuatnya:
Panaskan minyak. Tumis bawang putih, bawang merah dan halba campur. Bila bawang mula menguning masukkan daun kari.Kacau sekejap masukkan rempah yang dibancuh dengan sedikit air tadi. Masak sehingga rempah pecah minyak.
Bila rempah pecah minyak masukkan santan dan pes asam jawa. Biar mendidih seketika masukkan terung dan telur ikan. Jangan lama sangat. Bila terung dan telur ikan dah masak masukkan tomato dan tutup api. Siap..
 
 


No comments:

Post a Comment