Followers

Wednesday, 1 August 2012

ROTI JALA @ ROTI KIRAI

Macam yang saya tulis dalam entry yang lepas, masa buat roti jala ni saya terlupa nak snap gambar kari ayamnya. Anyway layan je la resipi roti jala ni erkk. Selain makan dengan kari boleh juga makan dengan sambal sardin atau kuah durian.


ROTI JALA @ ROTI KIRAI
Bahan2nya:
2 cawan Tepung Gandum
1 biji Telur
Secubit Garam
Sedikit Pewarna Kuning
1 cawan Air

Cara Membuatnya:
Satukan semua barang kecuali air. Masukkan air sedikit demi sedikit. Jangan habiskan air biar bancuhan pekat sedikit. Masukkan dalam blender dan blend. Tengok kepekatannya. Jika terlalu pekat tambah sedikit air. Pastikan kepekatan tepung tu boleh keluar melalui lubang acuan kira ok lah.
Panaskan pan. Lebih sesuai guna flat pan atau non stick pan sebab ia tak melekat dan flat. Kalau takde flat pan guna kuali biasa pun boleh. Masukkan tepung kedalam acuan dan kiraikan atas pan secara membulat. Bila kuih dah masak angkat dan gulungkan atau boleh juga dilipat 3 segi.

Selamat Mencuba....



No comments:

Post a Comment