Followers

Tuesday 17 July 2012

RPT & AS & KIM

Hari ni saya rasa nak straight to the point je.. mood dah takde nak update sebab mood ni dah sampai ke kampung.. Yeayyy Yeayyy nak balik kampung berpuasa pertama disana nanti insyaallahhh....
Haaaa apa lah tajuk ni kan...macam kod rahsia je. Sebenarnya malas nak tulis nama resipi tu panjang2..k lah jom tgk resipinya.

Roti Paratha Telur

ROTI PARATHA TELUR (RPT)
Bahan2nya:
1 peket Roti Paratha Jenama Kawan
5 biji Telur
Butter
Gula / Garam
Inilah rupanya Roti Paratha Brand Kawan
Cara Membuatnya:
Panaskan pan dengan sedikit butter. Masukkan roti paratha. Bila sebelah mulai masak, alihkan dan tekan2 sedikit supaya rotinya mengelembung. Dah garing keluarkan.
Pukul sebiji telur dengan gula atau garam ikut kesukaan anda. Masukkan sedikit butter kedalam pan tadi kemudian masukkan telur (macam kita buat telur dadar tu).
Bila telur 50% masak letakkan roti yang telah masak tadi keatas telur. Biar seketika kemudian alihkan. Bila telur dah masak angkat dan hidangkan.
Kalau nak makan roti tanpa telur pun ok. Bila roti dah masak keluarkan dari pan dan tepuk2kan roti tu. Makan lah dengan kari atau sardin..punnn sodappp.

* Ramai blogger masakan yang buat macam ni. Ada yang letak bawang bagai. Tapi sebab dah lama tengok tapi jarang buat so tak ingat siapa blogger tu. Sebab biasanya kalau resipi simple ni saya simpan dalam kepala je bila buka blog2 masakan tak salin. Tu yang tak ingat dari siapa tu..apapun halal yer..

Ayam Sambal
AYAM SAMBAL (AS)
Bahan2nya:
5 ketul Ayam dipotong kecil - gaul garam kunyit dan goreng separuh masak
2 ulas Bawang Putih - dicincang
1 biji Bawang Besar Merah - Dihiris nipis
5 sudu besar Cili Boh
1 sudu besar Sos Cili
1/2 sudu kecil Pes Asam Jawa
2 sudu besar Gula
Sedikit Serbuk Secukup Rasa Maggi
1/2 senduk minyak - guna lebihan minyak goreng ayam tadi
1 cawan Air

Cara Membuatnya:
Panaskan minyak. Tumis bawang putih dan diikuti dengan bawang merah. Bila bawang dah layu masukkan cili boh, cili sos dan masak sehingga garing dan pecah minyak.
Masukkan air dan pes asam jawa. Bila mendidih masukkan ayam dan gula.
Bila ayam masak masukkan serbuk secukup rasa secukupnya.

*Ingat ayam tadi dah digoreng dulu dengan garam dan kunyit. Dan kita juga menggunakan minyak ayam tadi so kenalah rasa dulu sebelum menambah perasanya.

Kailan Ikan Masin
KAILAN IKAN MASIN (KIM)
Bahan2nya:
2 bundle Sayur Kailan - asingkan batang dan daunnya 
2 ulas Bawang Putih - dicincang halus
1/2 biji Bawang Besar Merah - dihiris nipis
1/2 ketul Isi Ikan Tenggiri Masin - separuh dari yang dah siap dipotong dalam botol tu
2 sudu besar Sos Tiram
Sedikit Serbuk Lada Putih
Serbuk Secukup Rasa Maggi secukupnya
4 sudu minyak masak
Sedikit air

Cara Membuatnya:
Panaskan minyak. Goreng ikan masin tadi sehingga masak. Asingkan.
Guna minyak yang sama tumis bawang putih dan diikuti dengan bawang merah.
Masukkan ikan masin(buang tulang dan pecah2 kan sedikit).
Masukkan sedikit air dan batang kailan.
Masak sehingga batang kailan empuk. Masukkan sos tiram dan serbuk lada. Rasa dulu sebelum masukkan serbuk secukup rasa (sebab ikan, minyak dan sos tiram dah masin).
Masukkan daun kailan dan kacau seketika sehingga daun layu sedikit. Angkat dan hidangkan.

Contoh Ikan Tenggiri Masin dalam botol

Ikan Tenggiri Masin dalam pack

No comments:

Post a Comment