Followers

Friday 20 July 2012

KARI UDANG PEKAT

Suka makan kari? Haaa...saya ni dah darah Penang, kari tu biasalah untuk kami sekeluarga. Apakata hari ni cuba kari udang pulak. Sangat simple dan sedap. Yang penting udang kena fresh barulah air udang tu campur dengan rempah kari...fuhhhh memang best.
Kebetulan esok dah puasa dan saya nak balik kampung untuk sambut 1st Ramadhan dengan family disana. So apa stock yang ada dalam fridge tu kenalah habiskan tambahan pulak udang ni simpan lama tak sedap. Since masak ni guna apa yang ada so kari saya kali ni tanpa daun kari erkkk sebab takde stock..hehehehe

Kari Udang Pekat
KARI UDANG PEKAT
Bahan2nya:
12 ekor Udang (size ikut suka..saya guna xxl je)
*1 inci Halia
* 2 ulas Bawang Putih
* 1 biji Bawang Besar Merah
Bahan bertanda * dikisar halus
1 peket Serbuk Kari Ikan Baba's - dibancuh dengan sedikit air
1/2 biji Bawang Merah Besar - dihiris halus
4 sudu besar Minyak Masak
1 cawan Air
Garam secukupnya

Cara Membuatnya:
Panaskan minyak. Tumis bahan kisar hingga kekuningan & naik bau. Kalau ada daun kari masukkan. Masukkan serbuka kari dan masak sehingga pecah minyak (masukkan air jika perlu). Bila rempah dah pecah minyak masukkan sedikit air dan udang. Masak sehingga udang cukup masak. Jika perlukan lebih kuah boleh tambah air. Akhir sekali masukkan bawang hiris dan garam secukupnya. Bila bawang dah layu tutup api dan bolehlah bersantap..

2 comments:

  1. xpyh pkai asam jwa @ santan ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak..bahan blended dan serbuk kari dah cukup pekat.kalau udang fresh memang sweet...

      Delete