Followers

Wednesday, 4 July 2012

MAKAN KATAKKK???

Pernah makan katak tak..haa apa kata hari ni cuba masak katak pulak..Jom tengok!!
Comeyy lakkk katak nii erkkkk....
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Tadaaaa......
Peria Katak Goreng Cili Bersama Ikan Bilis
Hahahaha...jangan terkejut. Saya cuma makan peria katak BUKAN katak...
PERIA KATAK GORENG CILI BERSAMA IKAN BILIS

Bahan2nya:
3 biji Peria Katak - belah 2 buang biji dan potong nipis2. Celur air panas dan toskan.
*6 biji Cili Merah
*1 biji Bawang Besar Merah
Mesin bahan bertanda * jangan terlalu halus dan jangan terlalu kasar
Segenggam Ikan Bilis - digoreng
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis
 
 
Cara Membuatnya:
Panaskan minyak. Saya guna minyak goreng ikan bilis tadi. Masukkan bahan yang telah dimesin dan goreng sehingga garing. Masukkan garam dan rasa. Jika cukup perasanya masukkan peria dan kacau seketika. Kemudian masukkan ikan bilis gaul rata dan terus angkat.
 
 
*Petua kalau nak cili garing cepat, masukkan garam masak masak cili. Tapi jangan banyak sebab minyak ikan bilis dan ikan bilis itu sendiri dah masin.
*Kalau nak tahu samada cili dan masak atau belum, lihat warna cili akan bertukar kegelapan sikit dari warna asal. Itu maknanya cili mulai masak. Kacau selalu supaya cili garing dan tidak hangit.
* Jangan masukkan ikan bilis terlalu awal atau goreng bersama cili terlalu lama sebab nanti ikan bilis akan lembik.
Dan saya makan dengan sayur juga...ok kan..sihat kan...;)
 
 
Petola Tumis Air
PETOLA TUMIS AIR
Bahan2nya:
3 ulas Bawang Putih - dihiris nipis
1 sudu kecil Minyak Masak
1 biji Petola - dibuang kulit dan dipotong bulat
Air secukupnya
Sedikit Serbuk Lada Sulah
Serbuk Maggi Secukup Rasa

Cara Membuatnya:
Panaskan minyak tumis bawang putih. Bila bawang dah kekuningan masukkan air,lada sulah dan serbuk maggi secukup rasa. Ikut suka lah jika nak kuah banyak letak banyaklah. Bila air dah mendidih masukkan petola dan masak sehingga lembut. Rasa dan bila perasanya menepati citarasa anda..angkat dan hidangkan.

No comments:

Post a Comment