Followers

Monday, 18 June 2012

STRAIGHT FORWARD TO RECIPE....;)

Straight forward ke resipi lah yerr...xde suara sangat nii...hhuuuhuu.
<><><>
Sambal Telur & Sayur Bok Choy Bersos Tiram

Sambal Telur
Sambal Telur

Bahan2nya:
2 biji Telur
Bahan dikisar:
2 ulas Bawang Putih
1 biji Bawang Besar Merah
1/2 inci Belacan - dibakar
1/2 inci Halia

2 sudu besar Cili Boh
Air Asam Jawa
Minyak untuk menumis
Garam & gula secukup rasa

Cara Membuatnya:
Panaskan minyak. Tumis bahan kisar dan masak sehingga cili masak dan sedikit garing. Masukkan air asam jawa, garam & gula secukupnya. Bila agak pekat masukkan telur satu persatu tapi jangan hancurkan. Bila telur masak dan kuah dah pekat boleh lah diangkat dan hidangkan.
Resipi ni sebenarnya sama seperti saya masak sambal tumis. Mulanya memang nak buat sambal tumis tapi bila ke blog Dapur Tanpa Sempadan - Mat Gebu tu tengok dia buat kering, teringin pulak. Ni resipi di blog beliau..Sambal Telur Pecah Mat Gebu

Sayur Bok Choy Bersos Tiram
Sayur Bak Choy Bersos Tiram

Bahan2nya:
5 bundle Sayur Bok Choy - dibersihkan dan dicelur seketika dengan air mendidih yang dicampur bersama beberapa titis minyak.
1 sudu besar Minyak
5 ulas Bawang Putih
3 sudu besar Sos Tiram
2 sudu besar Air
1/2 sudu kecil Serbuk Lada Putih
Bawang Goreng

Cara Membuatnya:
Susun sayur didalam pinggan.
Sementara itu panaskan minyak, tumis bawang putih sehingga kekuningan.Masukkan air, sos tiram dan lada. Bila mendidih dan agak memekat angkat dan tuangkan keatas sayur tadi. Taburkan bawang goreng diatasnya dan hidangkan.
* Saya tak letakkan garam kerana sos tiram & bawang goreng sudah cukup masin.
Dan saya juga goreng Drummet Hot & Spicy Ayamas sebagai pelengkap hidangan..;)

Sayur Bok Choy - tq En Google

Roti Telur
Roti Telur
Bahan2nya:
4 biji Telur - dipukul bersama secubit garam & lada sulah
Mentega Secukupnya
10 keping roti

Cara Membuatnya:
Panaskan sedikit mentega didalam pan. Celupkan roti kedalam telur di kedua-dua bahagian roti, biar rata. Letakkan ke dalam pan. Bila roti dah masak alih dan masakkan sebelah lagi. Ulang sehingga habis semua roti...Sedap juga kalau makan dengan kari atau susu cair.


No comments:

Post a Comment