Hai semua dah sarapan ke? Sarapan apa pagi ni? Hari ni saya buat sarapan yang simple. Sarapan asli orang2 Melayu iaitu Cucoq Kodok @ Cokodok @ Cekodok (ni confirm orang Kay Elll cakap) @ Jemput2 Pisang....
Tapi sebab kita ni orang utara rasanya lidah ni dah biasa dengan panggilan cucoq kodok..pasal apa kodok pun taktau lah. Cucoq tu tau laaa sebab dari panggilan cucur.
Macam2 cara orang buat cucur ni. Ada yang letak susu tepung, ada yang letak yis, ada yang letak soda, ada yang letak baiking powder dan tak kurang juga yang guna tepung kek.
Pada saya, saya suka cucur yang lembut dan penuh dengan pisang bukan tepung. Saya nak rasa pisang yang lebih. Kadang2 kita tengok orang buat sampai petang dok elok lagi bulatnya kan..tapi pada saya cucur yang asli tak akan keras macam tu sampai petang.
Jadi ini cara saya..jom tengok resipi agak2 ni:
Cucoq Kodok (Jemput2 Pisang) |
CUCOQ KODOK (JEMPUT2 PISANG)
Bahan2nya:
12 biji Pisang Emas masak ranum
Gula halus secukupnya (ikut tahap kemanisan yang korang nak)
1/2 sudu kecil Soda Bikarbonat
1/2 sudu kecil Baiking Powder
Tepung secukupnya
Minyak untuk menggoreng
Cara Membuatnya:
Lecek pisang dengan gula. Letak gula sikit2 dulu sambil rasa. Bila dah cukup manis berhenti letak gula sebab pisang pun dah manis (saya tak suka manis). Letak soda dan baiking powder, gaul lagi. Masukkan tepung sedikit2. Saya letak sikit sahaja, kurang dari secawan. Aduanan nya juga agak lembik.
Panaskan minyak dan jemput2kan masuk ke dalam minyak. Angkat bila dan dah brown colour.
No comments:
Post a Comment