Followers

Saturday, 12 May 2012

Ikan Bawal Emas Masak Pedas & Kangkung Goreng

Ikan Bawal Emas Masak Pedas


Kangkung Goreng
Hari ni Grand Dish off so apa lagi..kena masak di rumah. Ala kadar je lah. Pagi2 dah ke Jusco beli barang. Punya ghairah nak masak sampai lupa yang Jusco buka 10am. Hmm..terpaksalah tunggu gantikan pak guard lak. Masuk je terus grab Ikan Bawal Emas & Ketam. Sayur pulak Kangkung & Sawi Susu. Tapi untuk hari ni saya masak ikan dan kangkung dulu. Inilah resipi untuk hari ni.
Pening tak tengok photo ikan ni? ahhahaha jenuh pusing x leh jugak. Takpe lah janji rasanya mengancam gitu..
Ikan Bawal Emas Goreng Pedas

Bahan2nya:
1 ekor Ikan Bawal Emas - gaul garam kunyit dan digoreng garing
2 ulas Bawang putih - dihiris nipis
1/2 labu Bawang Besar Merah - dihiris nipis
3 inci Halia Muda - dihiris halus
1 batang Serai - dihiris halus (batangnya titik dan gunakan untuk menumis)
1 kuntum Bunga Kantan - dihiris halus
8 biji Cili Padi - dihiris halus. Boleh tambah jika nak lebih pedas
3 sudu besar Perencah Cili Campuran Segera Masfood
Sedikit minyak untuk menumis

Cara Membuatnya:
Panaskan minyak. Tumis bawang putih, halia dan bawang besar sampai naik bau. Masukkan bunga kantan, serai dan cili padi. Goreng sehingga agak garing. Masukkan Perencah Cili Campuran Segera Masfood. Tak perlu tambah gula atau garam kerana perencah ni dah cukup rasanya. Biar masak seketika kemudian tuangkan keatas ikan yang digoreng garing tadi.
Inilah rupanya perencah tu. Saya beli di Jusco.
Inilah rupa bahan2 semasa ditumis.
Haaa??? Kangkung nak resipi?? Tak payahlah kot errrkkk....:D

No comments:

Post a Comment