So sebabkan teringin nak makan mee udang, saya pun cari2 lah di laman blog masakan yang kerap saya layari. Bila saja saya buka Myresipi.com terus saya dapat resipi ni. Tapi maaflah sebab saya menderhaka sedikit resipinya sebab saya tak mampu nak buat kuahnya tu..dah lapar sangat. Kalau tunggu buat kuahnya rasa tak sempat pulak. dah tu kalau buat macam ikut resipi tu mesti terjadi banyak...sapa pulak nak makan kannn.. Tapi kalau nak tahu resipi asalnya silalah ke sini.
Mee Udang Versi Segera (untuk sepinggan jerr)
Bahan2nya:
2 ulas Bawang Putih - dimesin halus
1/2 biji Bawang Merah Besar - dimesin halus
1/2 inci Halia - dimesin halus
6 ekor Udang bersaiz XXL - lagi besar & banyak lagi bagus
1 sudu besar Cili Giling - kalau nak pedas tambah lagi
Mee Kuning & Bihun - saya suka campur baru sedap
Kangkung atau Sawi
Taugeh
Sedikit Kiub Pati ayam Knorr
Garam & Gula secukup rasa
Air secukupnya (untuk kuah, ikut keperluan)
Bawang Goreng
Minyak untuk menumis
Cara Membuatnya:
Panaskan minyak. Tumis bahan2 yang telah dimesin tadi sehingga garing dan naik bau. Masukkan udang dan masak sehingga separuh masak. Masukkan cili giling. Masukkan sedikit air untuk memasakkan cili tadi. Bila cili mula pecah minyak masukkan air secukupnya untuk kuah. Biarkan mendidih. Masukkan kiub pati ayam, garam & gula secukupnya. Kemudian masukkan sayur, mee/bihun dan taugeh. Masak seketika dan bolehlah dihidangkan dengan menabur bawang goreng sebagai hiasan dan sebagai penambah perasa.
* Kalau dah pernah rasa mee udang mesti tahu macamana nak cukupkan perasanya kan..Mee udang ni ada sedikit manis dan selalunya manis tu datang dari udang tu sendiri. Gula tu hanya sebagai penambah saja. Lagi banyak udang yang kita letak lagi sedapppp..cubalah..
No comments:
Post a Comment