Followers

Tuesday 17 April 2012

Ayam Masak Taucu

Lama rasanya tak masukkan resipi kat blog ni. Rindu sangat2 tapi apa kan daya masa sangat2 lah tidak mengizinkan. Busy memanjang. Kali ni saya nak share resipi Ayam Masak Taucu. Saya sangat suka resipi yang simple macam ni. Makan nasi pun berselera sangat kalau dapat Ikan/Ayam rendang asam ke, goreng cili ke..even ayam/ikan goreng saja pun dah kira ok. Ditambah pulak dengan sup sayur/ sayur tumis air dan sambal belacan....fuhhh meleleh dibuatnya... :D
Dah mula lah nak merepek tu kannn so apa kata kita terus ke resipinya..

Ayam Masak Taucu
Bahan2nya:
1/2 ekor ayam dipotong kecil (ikut suka sebab saya suka tulang2 je.Yg isi semua bagi staff)
Diperap bersama garam & kunyit dan goreng macam ayam goreng. Tapi kalau boleh kurangkan garamnya sebab nanti taucu tu masin.

2 ulas Bawang Putih - dicincang halus
1 labu Bawang Merah Besar - dihiris kasar
2 inci Halia - dihiris nipis
3 sudu besar taucu - saya guna yang kasar sebab suka rasa kacang tu sebiji-sebiji.
2 cawan air
3 biji cili padi - diketuk
1/2 sudu kecil Serbuk Lada Sulah
1 sudu besar minyak masak untuk menumis - jangan banyak sebab ayam tu dah berminyak
Cara2nya:
Panaskan minyak. Tumis bawang putih hingga naik bau. Masukkan halia dan bawang besar. Tumis sehingga bawang lembut. Masukkan taucu dan dikuti dengan cili padi dan air. Tunggu sehingga mendidih kemudian masukkan ayam yang telah digoreng tadi dan serbuk lada. Masak sehingga agak pekat. Kalau nak kuah lebih masukkan air lebih..saya suka biar pekat sikit. Pastikan cukup rasanya, angkat dan hidangkan. 

Fuhhh!!!! Berasap... tak sabar nak makan..

Inilah rupanya masa tengah mendidih.

No comments:

Post a Comment