Followers

Friday 13 January 2012

Kerabu Sardin Harith Style...

Salam...wah kebelakangan ni rajin bebenor erkkk. Asyik masukkan resipi jerk. Tapi yang simple2 je lah kan. Lagipun ni resipi Harith lagii...:) Pada yang bertanya & mencuba resipi yang lepas2 ni, thanks lah ye. Walaupun tak komen di facebook atau blog tapi secara direct ada je yang bertanya. Buat Cheryl, seperti yang telah dijanjikan, inilah resepi Kerabu Sardin yang abang buat tu. Dah rasakan? Haaaa...apa lagi buat lah kat rumah ok...
Buat Eda Zamri...kalau rasa malas2 tu ni lah resipi paling ringkas dan cepat untuk dimakan. Macam yang Cheryl cakap semalam kalau dihidangkan dengan ulam-ulaman, telur masin & sambal belacan, makan dengan nasi panas ni pun SODAPPPPP....



KERABU SARDIN
Bahan2nya:
1 tin besar Ikan Sardin (apa2 brand pun boleh,saya guna King Cup)
2 labu Bawang Besar Merah - hiris nipis,cuci dan lerai2kan. (kalau bawang tu besar sangat 1 labu pun cukup)
7 biji Cili Padi (ikut suka kalau nak pedas tambahkan,begitu juga sebaliknya.)
Jus limau nipis & garam secukup rasa

Cara2nya:
Hancurkan ikan sardin bersama dengan sosnya sekali. Masukkan cili padi dan bawang besar,kacau rata. Masukkan jus limau nipis & garam secukupnya.
Taraaa.....dah siap. Dah boleh makan. Tapi lebih sedap kalau dapat sejukkan dulu dalam peti ais. Biar rasa masam tu menyerap kedalam ikan....fuhhh...speechless!!!

No comments:

Post a Comment