Followers

Tuesday, 12 July 2011

Spaghetti Aglio Olio With Vegetables

Hai.. salam buat semua. Lama tak tulis resipi. Busy dengan tugas, busy dengan tengok orang lain "bertugas"..hehehe. Bila dah lama tak update maknanya banyaklah resipi yg perlu dituliskan. Bersusun-susun menunggu giliran. Hari ni saya bagi "Cik Pasta" dulu yer..dah lama "Cik Pasta" ni dok tunggu giliran dia. Akhirnya dapat juga disiarkan dan dikongsi bersama..


Spaghetti Aglio Olio With Vegetables

Bahan2nya:
180 ~ 200gm pasta (Spaghetti) - yang direbus selama 6-7 minit.
2 sudu besar minyak zaitun (olive oil). Kalau takde minyak zaitun, minyak sayuran pun ok gak.
2 ulas bawang putih (dicincang halus)
2 batang cili kering yang dihiris halus - nak pedas tambah lagi
Sayur2 - Lobak Merah, Bunga Kobis, Kacang Buncis di potong ikut selera anda
Stok ikan bilis (serbuk) @ garam
Parmesan Cheese

Cara2nya:
Panaskan pan/kuali.
Masukkan minyak zaitun. Bila dah panas masukkan bawang putih dan cili kering.
Tumis sampai kekuningan dan naik bau.
Masukkan sayur2an. Masak sehingga sayur separuh masak.
Masukkan pasta, gaul rata.
Bila pasta hampir masak masukkan bahan perasa, stok ikan bilis @ garam. (Biasanya saya kalau dah masukkan serbuk pati ikan bilis, saya tak masukkan garam lagi takut masin sebab nanti cheese pun ada rasa masin juga.)
Sebelum dihidangkan taburkan parmesan cheese keatas pasta tadi.

Saya lebih suka masak pasta secara al dente, so bila makan tak lembut sangat,kenyal jer kalau gigit. Sesetengah orang suka rebus sampai kembang,dah macam mee kuning pulak jadinya. Tak lalu nak makan macam tu. Tapi lain orang lain seleranya kann..ikutlah minat masing2.
Aglio Olio ni kegemaran saya. Simple dan tak muak kalu dimakan..cubalah yerr..

No comments:

Post a Comment