Followers

Tuesday 9 April 2013

ASAM TUMIS IKAN PARI

Cuaca panas2 ni tak tahu nak masak apa..sampai sakit urat kepala  ni panasnya..
Baru panas dunia di akhirat nanti..hhmmmm...Nauzubillah...

K lah berbalik pada lauk hari ni, akak ke Jusco tadi pastu ternampak ikan pari, bau pun ok tak hancing so akak belilah seketul panjang. Cari bendi mak aiii besar2 gedabak..keras pulak tu. akhirnya akak ambil tomato je lah. 

Ok jom layan resepinya dulu..


ASAM TUMIS IKAN PARI

Bahan2 dan cara membuatnya boleh ikut turutan gambar

Bahan2nya:
1 & 2: 
Bahan Blend (gambar 1 & 2):
1 biji Bawang Besar Merah
2 keping belacan - dalam 1 1/2 inci lebar,1/2 cm tebal

3: 1 ketuk panjang Ikan Pari -dipotong kecil
4: 1 biji Bawang Besar Merah - dihiris nipis
     2 biji Buah Tomato - setiap sebiji dipotong 4
     Daun Kesum secukupnya

1 senduk Cili Boh/giling - tambah jika mahu lebih pedas
1/2 sudu kecil Paste Asam Jawa - kalau nak lebih masam boleh tambah.
2 cawan Air
Garam & Gula secukupnya
4 sudu besar Minyak Masak - untuk menumis


Cara Membuatnya:

5: Panaskan minyak. Tumis bawang merah yang dihiris sehingga kekuningan. 
6: Masukkan bahan blend dan tumis sehingga naik bau.
7: Masukkan cili boh.
8: Masak sehingga cili masak dan pecah minyak.
9: Masukkan 2 cawan air & asam jawa dan biarkan mendidih seketika. Kemudian masukkan ikan dan masak sehingga mendidih. Akhir sekali masukkan tomato & daun kesum biarkan mendidih seketika, masukkan perasa dan tutup api.


* Akak masak ni tak pekat sangat. Kalau nak pekat bolehh doublekan bahan blended dan cili boh.



2 comments:

  1. wahhhh...mkn tghri kat sini la zila ye kak...tgoda tgk asam pedas tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahaha..zila punya lauk pauk lagi mengancam... :)

      Delete