Followers

Tuesday 19 March 2013

LUNCH LEPAS GERAM....???

Sabtu lepas ke rumah adik di Bukit Beruntung. Sebelum sampai singgah makan di hentian Jejantas Sg Buluh. Waktu tu dah malam..maklumlah lepas tutup cafe je baru gerak. Lapar tapi rasanya taknak makan KFC. Singgah lah di satu kedai makan yang berhampiran dengan area wash room...(taknaklah mention exactly mana kedainya).

Harith ambil nasi lauk ayam masak merah, kuah tomyam dan telur goreng. Dana akak minta Harith ambil lauk ayam tu lebih sikit sebab akak nak ratah. Akak pulak makan bihun sup (seems like makan bihun dengan air kosong je). Air kopi kosong (harith) dan sirap limau(akak).

Akak stop makan bihun sup half way sebab memang takde rasa. Akak amik ayam 2 ketul (kecik) dari Harith dan ratah....

Dalam 4am macam tu mulalah akak terjaga dari tidur...meloya semacam. Bubuh minyak tak jalan...mula dah suspek. Tahan punya tahan sampailah pagi...rupanya Harith pun sama...lembik lunyai kami hari ahad tu. Pening adik akak tengok. Sorang masuk toilet sorang keluar..sorang masuk...sorang keluar..
 
Plan nak masak lemak lah..nak goreng ikan rebus lahhh semua tinggal plan jer..tak mampu gilerr..lepas makan ubat dah malam baru ok sikit tapi lemahnya badan tuhan saja yang tau.
Akak nak ingatkan pada semua peniaga, tolonglah jaga sikit makanan anda tu..(pesanan untuk diri sendiri jugak). Kalau akak buat report kan susah kalian...

Balik je KL apa lagi lepas geram lahhh...walaupun tak dapat ikan rebus..takpe janji ada sambal, ulam dan masak lemak..

Masak Lemak Kuning Baby Bayam, Ayam Goreng, Sambal Belacan & Ulam Jantung Pisang
Resepi lauk??
Simple je.. Masak lemak tu akak hiriskan bawang merah & bawang putih. Kalau nak aletak ikan bilis ke udang ke pun boleh masuk masa ni. Akak buat kosong je. Masak bersama santan cair dulu. Bila mendidih masukkan santan pekat dan serbuk kunyit sikit. Biar hampir mendidih masukkan bayam dan perasakan dengan garam. Masak mendidih..jangan sampai pecah minyak. Kacau selalu..jangan lama sebab bayam mudah lembut.

Ayam pulak akak potong kecik2, gaul garam kunyit, serbuk lada dan bawang blended (bawang merah, halia, bawang putih) perap sekejap dan goreng. Makan dengan samba belacan dan ulam jantung pisang...perrhhhhh...cubalah.

 Petang nya pulak akak terrajin....buat ni..

CORN MUFFIN GEBUSSSS.........


Daaaa.....jumpa lagiii...
 

No comments:

Post a Comment