Kalau di belah utara semenanjung kita panggil rendang tu macam goreng lah. Kalau di KL ni orang panggil ikan tenggiri masak asam atau goreng asam kot...hehehe. Kalau sesiapa yang tak tahu macamana rupa ikan tenggiri..ni gambar dari En Google
Saya dengan Harith ni kalau makan gemar sangat yang cepat dan ringkas. Nak masak simple tapi biar sedap. Terutamanya masak rendang asam ni memang favourite. Apatah lagi kalau arwah bapak & mama yang masak...hmmm "the best". Masakannya ya amatttt simple..tak caya? Jom cuba resipi ni..
3 ulas Bawang Putih - dicincang halus
2 inci Halia - dihiris nipis
Air Asam Jawa secukupnya
Garam secukupnya
1 biji Cili Merah - dihiris serong
4 biji Cili Padi - dipotong jangan putus (jika suka)
Cara Membuatnya:
Panaskan minyak. Tumis bahan2 tumis sehngga kekuningan dan naik bau. Masukkan air asam jawa. Bila air mendidih masukkan ikan yang telah digoreng tadi. Masak sehingga pekat. Ikaut selera kalau nak berkuah banyakkan sikit air asamnya. Kemudian masukkan garam..jaga2 sebab ikan dah ada garam begitu juga dengan minyak ikan untuk menumis tadi. Last sekali masukkan cili merah dan cili padi yang telah dipotong tadi.
* Saya suka masakan ni biar pekat baru sedap..kalau ada daun sup lagi sedap.
Sedap sgt masak asam ni walaupun simple, tapi boleh bertambah nasi. Kalau mcm mak saya, dia tumis dgn sikit jintan manis masa tumis. Lain org lain caranya ya dak :)
ReplyDelete