Followers

Thursday 19 January 2012

Udang Goreng Kunyit Ala Grand Dish

Hari ni setelah beberapa hari tak makan nasi, saya dengan langkah yang agak malas akhirnya memasak Udang Goreng Kunyit ni. Boring sangat2 bila tiba masa untuk makan. Dah tak tahu nak makan apa. Kadang2 rasa tak nak makan makanan sendiri. Nak makan masakan orang lain. Nak beli nanti rasa tak sesuai dengan selera tekak. Susah betul. Dulu masa sebelum buka cafe ni, suka sangat makan western food. Tapi bila dah masak sendiri, dah buka cafe sendiri rasa mual pun ada nak makan western food lagi.
Kadang2 rasa marah juga dengan diri ni, "kenapalah kau tak nak bersyukur wahai diri. Ada orang diluar sana tu susah nak dapat makan. Tapi kau yang penuh makanan depan mata ni pulak, memilih sangat." Itulah lumrah manusia. Ya Allah semoga KAU jadikan aku orang yang sentiasa bersyukur...amin.
Oklah so apa lagi...moh lerrr kita cuba resipi ni..... :))



UDANG GORENG KUNYIT ALA GRAND DISH
Bahan2nya:
15-20 ekor Udang - Buang hujung kepala, kaki dan ekor je. Rasa manis air dari kepala udang tu yang sodapp.
*1 sudu besar Serbuk Kunyit
*1 sudu kecil Lada Putih
*1 sudu besar Serbuk Pati Ayam Knorr
*Garam secukup rasa.
Semua bahan2 bertanda * digaul bersama udang dan diperap seketika.
 
Bahan untuk menumis:
2 ulas Bawang Putih - dicincang halus
1/2 labu Bawang Besar - dihiris nipis

Bahan untuk dikisar halus:
**1/2 labu Bawang Besar
**3 ulas Bawang Putih
**1 inci Halia

Sayur (potong ikut selera masing2):
1 batang Lobak Merah

3 batang Kacang Panjang
Bunga Kobis secukupnya
Minyak untuk menumis
Air jika perlu

Cara2nya:
Panaskan minyak. Masukkan bahan menumis dan goreng sehingga kekuningan. Masukkan bahan yang dikisar halus tadi dan masak sehingga garing.
Kemudian masukkan udang yang telah diperap tadi bersama sayur2an. Jika mahukan sedikit berkuah,bolehlah dimasukkan sedikit air. Kacau sehingga udang & sayur masak. Siap untuk dihidangkan.
(Saya suka masak sayur tu setengah masak. Manakala udang pula biasanya jika kita masak seafood jangan masak terlalu lama)


 

No comments:

Post a Comment