Followers

Thursday 16 June 2011

Spring Roll & 1st Follower

Hai..rasa lama tak buka blog.Hari ni bila buka saja ada dapat sorang follower  secubitgaramnor67@blogspot.com  . Alhamdulillah...thanks sebab sudi jadi follower. Sebenarnya saya pun dah lama follow blog ni. Harap dapat beri tunjuk ajar pada saya org baru ni.

 
Ok lah dalam sibuk2 semalam sempat juga buat Spring Roll @ Popiah ala2 Grand Dish gitu. Sebenarnya ini bukanlah menu baru buat semua orang, cuma mat2saleh kat sini suka bebenor dengan Spring Roll ni. Bahan2 nya main agak2 jer.. so kalau berminat bolehlah cuba ye...




Bahan2nya:
* Sengkuang
* Lobak Merah
Kacang Panjang dipotong kecil
Taugeh
Udang kering (ditumbuk halus)
Bawang Merah ditumbuk
Minyak untuk menumis inti & menggoreng
Kulit popiah
Garam
Lada Sulah
Kiub pati ikan bilis Knorr
Bahan yang bertanda * perlulah dihiris halus

Tumis bawang merah dan udang kering yang telah ditumbuk halus.

Bila udang dan mula garing masukkan semua sayur2 yang telah dipotong tadi. Masak sehingga sayur agak layu (lembut). Tapi kalau saya, lebih suka kalau sayur tu jangan terlalu lembut sebab nanti bila dah siap kita nak goreng lagi. Kemudian masukkan kiub pati ikan bilis Knor (sedikit demi sedikit), lada sulah & garam jika perlu. Perlu berhati2 sebab udang kering dah masin. Pastikan inti tadi kering supaya senang membalutnya nanti.
Bila inti dah agak sejuk, gulung dengan kulit popiah. Tak sempat nak ambil gambar cara membalut sebab kalut dengan customer masa tu.. :(

Panas kan minyak untuk menggoreng. Goreng sehingga kekuningan. Toskan dan hidangkan bersama sos kesukaan anda....







No comments:

Post a Comment