Followers

Thursday 31 October 2013

SUP DAGING ala THAI

Dah lama tak kongsi resepi dengan pengunjung bolg akak ni..lately memang asyik terasa nak makan sup je...

Cuaca pun agak sejuk bila petang2 kan..so jom layan resepi ni ok...

*Diingatkan..resepi akak ni campak2 jer...so layannn



SUP DAGING ala THAI

Bahan A:
400gm Daging - hiris ikut selera
4 biji Kentang - sebiji potong 4
1 bungkus Sup Tulang (bunjut)
-Rebus bahan diatas sehingga daging lembut

Bahan B (dikisar):
Bawang Putih
Bawang Merah
Halia

2 sudu besar Serbuk Sup Adabi
Minyak untuk menumis

1 batang Serai dititik
Cili Padi - diketuk..kuantiti ikut tahap kepedasan
2 biji Tomato - dipotong 4 (akak lupa letak..hahahaha)
Hirisan Daun Sup
Perahan Air Limau secukupnya
Garam Gula secukupnya

Cara2nya:
Panaskan minyak. Tumis bahan kisar sehingga naik bau. Masukkan serbuk sup dan serai, kacau seketika..(jangan lama takut hangit)
Masukkan bahan A dengan airnya sekali. Masak sehingga mendidih. Masukkan cilipadi, daun sup dan air perahan limau secukupnya mengikut tahap kemasaman yang dikehendaki.
Perasakan sup dengan garam & gula secukupnya..

Siap..angkat dan hidangkan..
 



No comments:

Post a Comment