Followers

Wednesday 3 April 2013

AYAM MASAK RENDANG ASAM

Salam...lama rasanya tak update resepi kan..kalau tak silap akak lah kan akak ada update dulu pasal perkataan "rendang" ni..

Kalau orang utara rendang bermaksud goreng/masak. Biasanya belah kampung arwah bapak yang cakap macam ni..Perlis.

Ok hari ni akak seperti biasa lah nak update masakan yang simple tapi memang membuka selera pada yang mencubanya. Kalau tak lalu makan inilah lauk yang akak akan masak..memang layan..

AYAM MASAK RENDANG ASAM

Bahan2nya:
1/2 ekor Ayam - dipotong kecil
Gaul garam kunyit dan goreng. Ketepikan..

Bahan Blend:
3 ulas Bawang Putih
2 inci Halia
2 biji Bawang Besar Merah

1 biji Cili Hijau - dihiris serong
1 tangkai Daun Sup - dipotong panjang 1/2 inci
1 biji Bawang Besar Merah - dihiris kasar
1/2 sudu kecil Pes Asam Jawa Adabi - boleh tambah jika mahu lebih masam.
1 cawan Air
2 sudu besar Minyak untuk menumis.
Garam dan gula secukupnya

Cara Membuatnya:
Panaskan minyak. Tumis bahan blend sehingga naik bau dan kekuningan. Masukkan air dan asam jawa biarkan mendidih seketika. Masukkan ayam dan masak sebati dan mendidih.
Bila ayam nampak sebati dengan kuah masukkan bawang hiris, daun sup dan cili hijau. Masak sehingga daun sup dan bawang layu. Jika kurang air boleh tambah sedikit. Tapi masakan ni sedap kalau pekat..
Masukkan garam gula secukup rasa. 
Masakan ni perlu ada rasa masam jika kurang tambahkan sedikit asam mengikut citarasa masing masing.


Masak lauk pauk ni biasanya ikut citarasa kita sendiri. Apa yang perlu ditambah dan dikurangkan.....

Selamat Mencuba..



 

No comments:

Post a Comment