Followers

Sunday 17 February 2013

MENU MUDAH DAN CEPAT..PUFF SARDIN

Salam..hhmmm dok busy dengan chocolate, cupcakes, terlewat pulak nak update blog ni..
Ni nak bagi idea (rasanya dah ramai dah tau) walaupun rasanya resepi ni dah lapuk tapi insyaallah cepat dan mudah dibuat.

Memang ramai yang dah tahu buat tapi pada yang masih tak tahu bolehlah tengok caranya dibawah ye.

Menu ni mudah tak perlu nak menguli bagai. Sesuai untuk sarapan atau minum petang. Nak tau? Jom layan..

PUFF SARDIN


1. 1 pek Roti Paratha brand Kawan (alamak..tak nampak brand pulak dah gambar ni).

2. Keluarkan dari plastik dan letak atas papan pemotong atau papan canai yang telah ditaburkan dengan tepung gandum supaya tidak melekat. Potong 4.

3. Ambil 1 bahagian dan letakkan inti sambal sardin (inti apapun boleh, ikut selera).

4. Lipatkan menjadi tiga segi. Tekan sekeliling dengan garpu dan hiris nipis bahagian atas puff tersebut.

5. Susun atas dulang pembakar yang telah digriskan dengan mentega. Sapukan telur kuning diatas puff.

6. Bakar dengan oven pada suhu 170C selama 10-15 minit mengikut jenis oven masing2.

7. Masak sehingga keperangan. Angkat dan sapukan butter atas puff ketika puff masih untuk puff kelihatan berkilat dan cantik.

8. Ready untuk dimakan...makan panas2 tak sedar habis sepeket roti paratha tu..hehehehe

* Akak masak sardin macam kita selalu makan dengan nasi tu je. Tumis bawang putih, cili boh, sardin dengan sos nya sekali, bawang besar didau. Perasakan dengan garam gula.
Kalau nak tukar dengan inti karipap pun sedap juga...ikut selera.

Selamat Mencuba...



 

 

No comments:

Post a Comment