Followers

Wednesday 30 January 2013

TASTY BUTTER CRAB


Lately tengah cuba untuk tidak makan nasi waktu malam. Semalam meratah ayam. Lauk apa agaknya yang boleh membuat kita leka dan terlupa untuk makan nasi bila kita makan lauk tu.

Dengan apa yang ada saja dan suka yang simple dan cepat tetapi sedap maka terhasillah lauk ni...Haaaa amik ko..ratahlah...

Nak tau sedap ke tidak cubalah...


TASTY BUTTER CRAB

Bahan2nya:
2 ekor Ketam Bunga - dibersihkan dan dipotong 2
Ketam digaul dengan garam, serbuk lada hitam dan kunyit serta 2 sudu besar tepung jagung. Panaskan minyak untuk deep fried. Goreng ketam seketika dalam 2-3minit. Angkat dan asingkan.

Bekas perap ketam tadi jangan basuh dulu. Boleh masukkan air kedalamnya untuk sos nanti.

Bahan Sos:
1 sudu besar Minyak Masak - akak guna balik minyak goreng ketam tadi
1 sudu besar Mentega
3 ulas Bawang Putih - dicincang halus
3 biji Cili Padi - dihiris halus
Beberapa helai Daun Kari
3 sudu besar Susu Cair
1/2 cawan Air - akak masukkan air kedalam bekas ketam tadi.
Serbuk Maggi Secukup Rasa secukupnya
1/2 sudu kecil Gula


Cara2nya:
Panaskan minyak dan mentega. Masukkan bawang putih dan tumis hingga naik bau. Masukkan cilipadi dan daun kari. Kacau seketika. Masukkan air dan susu. Bila air hampir mendidih masukkan ketam dan masak dalam 1-2minit. Perasakan dengan serbuk secukup rasa dan gula. Angkat dan hidangkan panas2.

#Kuah boleh ditambah dengan memasukkan air sedikit.
#Kuah pekat disebabkan bekas tepung jagung yang digunakan.

No comments:

Post a Comment