Sarapan pagi yang simple dan cepat untuk dibuat. Rasanya ramai yang telah tahu macamana nak buat tapi saya suka nak share disini. Kalau tak silap di internet banyak juga resipi ini. Seingat saya bertahun2 dulu sebelum ada internet, ada kawan yang dah cerita pasal resipi ni. Ya amat senang...jom tengok macamana nak buat..
1. Celur 2peket Maggi (ambil mee nya sahaja) dan toskan.
2. Pukul 1 biji Bawang Besar Merah, sedikit Daun Sup dihiris halus, 3 biji telur & 1 peket Serbuk Kari Maggi. Pukul sebati..
3. Campurkan maggi & telur yang dipukul tadi. Kacau sehingga sebati. Kalau boleh potong2kan sedikit maggi tu supaya tak panjang sangat.
4. Panaskan pan / kuali dengan sedikit minyak. Masukkan separuh adunan tadi. Masak macam goreng telur dadar/murtabak.
5. Bila dah agak masak, alihkan. Pastikan kedua2 bahagian masak elok.
6. Angkat daboleh potong ikut suka & hidangkan.
* Tak perlu garam atau lada sebab serbuk maggi tu dah cukup rasa. Ingat walaupun guna 2 peket maggi mee tapi hanya 1 serbuk saja yang digunakan.Boleh juga letak isi ayam/daging jika suka.
Murtabak Maggi |
No comments:
Post a Comment