Followers

Friday, 1 July 2011

Tomato Sos

Sesetengah orang bila buat pasta atau pizza suka gunakan sos tomato ready made dalam botol tu kan, tapi untuk kami yang berniaga, biasanya sos tomato kami buat sendiri. Disini saya nak panjangkan resipi ni buat semua....

Bahan-bahannya:
3 tinTomato dalam tin (diblender)
*1kg Lobak Merah
*1/2 kg Bawang Besar Holland (Kuning)
Garam & Gula secukup rasa
Butter
Bahan yang bertanda * perlu dikisar bersama.

Cara-caranya:
Panaskan sedikit mentega, tumis bahan kisar yang bertanda *. Bila agak dah kering dan masak tutup api dan ketepikan.

Inilah rupanya bahan * yang telah dimasak.

Dalam periuk lain, panaskan lebih kurang 1 sudu besar mentega. Bila mentega sudah cair masukkan bahan * yang telah dimasak tadi. Kacau rata.
Masukkan pula tomato dalam tin yang telah di kisar tadi.
Akhir sekali masukkan 1 sudu besar mentega lagi kedalam sos dan masak sehingga mendidih. Masukkan bahan perasa secukupnya.Setelah mendidih, tutupkan api dan biarkan ianya sejuk sebelum disimpan didalam peti ais/freezer dan gunakan ia untuk membuat sos pasta dan untuk disapukan keatas based pizza. Mungkin kuantiti resipi ni terlalu banyak, anda boleh bahagikan kepada 4 bahagian untuk kegunaan rumah biasa. Tapi untuk meniaga memang berbaloi. Yang selebihnya boleh simpan dalam freezer. Ia boleh tahan lama.
Bezanya dengan sos tomato dalam botol ialah rasa lobak merah & bawangnya yang menjadikan rasanya manis semulajadi.
 Inilah rupanya tomato dalam tin yang saya gunakan.

Selamat Mencuba...... :)

No comments:

Post a Comment