Resepi ni terhasil bila selalunya kalau buat popiah bila intinya dah habis tapi kulit popiah masih ada lagi. Bila dah buka dari plastik selalunya kulit tu tak boleh tahan lama. Apa lagi mulalah mencipta..jom layan
Asalnya breakfast akak buat popiah goreng biasa2 je laa pastu ada balance kulitnya. Udang pulak ada stok dalam fridge. Maka jadilah resepi seperti diatas...
Simple je. Potong kulit memanjang dan lebarnya lebih kurang 5mm - 10mm.
Sementara tu udang buang kepala dan kulit tapi tinggalkan sedikit ekornya. Perap udang dengan garam, lada hitam dan sedikit tepung jagung.
Ambi kulit popiah yang telah dipotong tadi dan gulung pada udang sehingga selesai.
Panaskan minyak dan goreng dengan cara deep fried. Alhamdulillah walaupun akak gulung agak tebal tapi tetap rangup...Selamat Mencuba..
Asalnya breakfast akak buat popiah goreng biasa2 je laa pastu ada balance kulitnya. Udang pulak ada stok dalam fridge. Maka jadilah resepi seperti diatas...
Simple je. Potong kulit memanjang dan lebarnya lebih kurang 5mm - 10mm.
Sementara tu udang buang kepala dan kulit tapi tinggalkan sedikit ekornya. Perap udang dengan garam, lada hitam dan sedikit tepung jagung.
Ambi kulit popiah yang telah dipotong tadi dan gulung pada udang sehingga selesai.
Panaskan minyak dan goreng dengan cara deep fried. Alhamdulillah walaupun akak gulung agak tebal tapi tetap rangup...Selamat Mencuba..
sedapnya..dh la udang ni mmg peberet adda..mmg 7-8 ekor bleh lesap klu cmni
ReplyDeletebetul adda..mulanya akak buat sbg lauk tapi last2 ratah macam tu je. leh kenyang sbb kulit tu akak bagi tebal sikit. walaupun tebal tapi rangup...
Delete