Menu sarapan hujung minggu...
NASI LEMAK KUKUS SAMBAL AYAM
Bahan Nasi Lemak:
2 cawan Berasmathi - dibasuh dan direndam 20minit dan toskan
1 1/2 cawan Santan Pekat
1 1/2 cawan Air - dicampur dengan 1/4 sudu kecil garam
Daun Pandan
1 inci Halia - dihiris halus (boleh juga dititik atau dihiris sekeping - sekeping)
Cara Membuatnya:
Panaskan kukusan. Campurkan semua bahan dan kacau rata. Kukus selama 30minit atau sehingga masak.
* Akak kacau setiap 10 minit untuk pastikan beras dibahagian bawah tak mampat dan terlalu kembang. Akak kacau menggunakan chopstick supaya beras tidak hancur terutama sekali bahagian tepi dan bawah.
* Sebelum angkat kacau dengan senduk tapi perlahan2. Pastikan santan benar2 kering dan nasi betul2 masak. Angkat sebaik nasi masak bagi mengelakkan nasi hancur.
* Sesetengah resepi angkat dan tos rendam air sejuk dan kukus dan tos lagi..tapi akak tak buat macam tu. Akak buat sekali lalu je..alhamdulillah sedap.
SAMBAL AYAM
Bahan2nya:
8 ketul Ayam - potong kecil, digaul garam kunyit dan digoreng.
3 sudu besar Cili Boh - akak pakai cili mesin sendiri
3 ulas Bawang Putih - dicincang halus
1 inci Halia - dihiris halus
1 biji Bawang Merah Besar - dipotong kasar
Minyak untuk menumis
Garam dan gula
Sedikit air
Cara Membuatnya:
Panaskan minyak. Tumis bawang putih, bawang merah dan halia sehingga layu dan naik bau. Masukkan cili dan masak sehingga garing dna pecah minyak. Masukkan sedikit air. Masukkan ayam dan masak sehingga pekat. Masukkan bahan perasa secukupnya..Angkat dan hidangkan.
Nasi lemak ni sedap dimakan bersama kacang dan ikan bilis goreng serta timun..tapi stok timun takde so akak tak letak lah..
No comments:
Post a Comment