Dah lama tak kongsi resepi dengan pengunjung bolg akak ni..lately memang asyik terasa nak makan sup je...
Cuaca pun agak sejuk bila petang2 kan..so jom layan resepi ni ok...
*Diingatkan..resepi akak ni campak2 jer...so layannn
SUP DAGING ala THAI
Bahan A:
400gm Daging - hiris ikut selera
4 biji Kentang - sebiji potong 4
1 bungkus Sup Tulang (bunjut)
-Rebus bahan diatas sehingga daging lembut
Bahan B (dikisar):
Bawang Putih
Bawang Merah
Halia
2 sudu besar Serbuk Sup Adabi
Minyak untuk menumis
1 batang Serai dititik
Cili Padi - diketuk..kuantiti ikut tahap kepedasan
2 biji Tomato - dipotong 4 (akak lupa letak..hahahaha)
Hirisan Daun Sup
Perahan Air Limau secukupnya
Garam Gula secukupnya
Cara2nya:
Panaskan minyak. Tumis bahan kisar sehingga naik bau. Masukkan serbuk sup dan serai, kacau seketika..(jangan lama takut hangit)
Masukkan bahan A dengan airnya sekali. Masak sehingga mendidih. Masukkan cilipadi, daun sup dan air perahan limau secukupnya mengikut tahap kemasaman yang dikehendaki.
Perasakan sup dengan garam & gula secukupnya..
Siap..angkat dan hidangkan..
No comments:
Post a Comment